Σεμινάριο Θεάτρου από τον Ryszard Nieoczym
(Ρίτσαρντ Νιοζίμ)
Η Δύναμη της Φωνής & η Τέχνη του Ηθοποιού:
Φωνή, Τραγούδι και Κείμενο
Από 18 έως 20 Ιανουαρίου στο στούντιο Λάθος Κίνηση
Soundings: Είναι ένας ναυτικός όρος που χρησιμοποιείται στην εξερεύνηση του βάθους των ωκεανών. Ο Ryszard Nieoczym τον δανείζεται για να συμβολίσει την εξερεύνηση στα βάθη της τέχνης και της τεχνικής του ηθοποιού. Στα βάθη των εικόνων που «κατοικούν» στα ενεργειακά κέντρα της φωνής, της καρδιάς, του φύλου, της φαντασίας. Πρόκειται για μια διαδικασία που περνάει μέσα από την απελευθέρωση των Πρωταρχικών Ρυθμών του σώματος.
Το πρόγραμμα Soundings που εστιάζει στη Δύναμη της Φωνής ξεκίνησε με επιτυχία το 1998 με σκοπό να αντιμετωπίσει τις ειδικές δυσκολίες που σχετίζονται με την ανθρώπινη φωνή. Το πρόγραμμα είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας επάνω στην ανθρώπινη φωνή με διάρκεια περισσότερο από 20 χρόνια και εισηγείται από τον Ryszard Nieoczym και τους συνεργάτες του από τους θεατρικούς οργανισμούς LeThal με έδρα το Τορόντο και Le Contre Courant με έδρα το Κεμπέκ.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να απαντά στις ανάγκες των επεαγγελματιών ηθοποιών κατά την δουλειά τους στο θέατρο και το σινεμά, ή την προετοιμασία για την διαδικασία της ακρόασης, αλλά και ευρύτερα στις ανάγκες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την ομιλία ή το τραγούδι.
Η φωνή είναι το βαρόμετρο της ψυχής
· Η αφύπνιση του Φωνητικού Κέντρου βασίζεται σε μια διττή προσέγγιση, εμπνευσμένη από την αντίληψη του Stanislavski για την οργανική βάση όλων των σωματικών δράσεων και την μέθοδο του Grotowski για το άνοιγμα των ηχείων του σώματος, και στοχεύει στην ανάκτηση της προσωπικής φωνής που κατείχαμε ως παιδιά.
· Αντιμετωπίζουμε τη φωνή ως μέρος μιας δυναμικής ψυχοσωματικής διαδικασίας και όχι σαν εργαλείο προς εκπαίδευση και εκμετάλλευση.
· Η επανασύνδεση με τη δύναμη της φωνής περνάει μέσα από την ενσωμάτωση της φωνής στα κέντρα του συναισθήματος, του φύλου και της φαντασίας.
· Ο ηθοποιός/ερμηνευτής χρειάζεται να βασίζει τη φωνή στη φυσική αναπνοή, να δουλεύει μαζί με το σώμα και όχι ενάντια στο σώμα. Χρειάζεται δηλαδή να δουλεύει/παίζει σε συνδυασμό με τη φύση και όχι ανταγωνιστικά προς αυτήν.
· Η εξερεύνηση του φωνητικού κέντρου απαιτεί έντονη σωματική δουλειά/παιχνίδι ώστε να φθαρούν οι παλιές συνήθειες του λόγου, η λανθασμένη τάση πίεσης που ασκείται για τον έλεγχο της έντασης του παραγώμενου ήχου ή για την απόδοση συναισθημάτων. Μια διαδικασία, που έρχεται να αντιμετωπίσει την κακομεταχείριση της φωνής που έχει σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό των φωνητικών χορδών, και κυρίως να εξουδετερώσει την ψευτική θεατρική φωνή του ηθοποιού.
· Το σύνολο της δουλειάς/παιχνίδι στο θέατρο και επάνω στη φωνή είναι συνδεδεμένο με αρχετυπικές πηγές που αποτελούν το σύνολο της ζωής του ηθοποιού: αγάπη, προδοσία, απόρριψη, εγκατάλειψη, μίσος, πόνος, χαρά, εκδίκηση.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να γνωρίζουν έναν μονόλογο από το κλασσικό ή σύγχρονο ρεπερτόριο, επάνω σε ένα οποιοδήποτε θέμα Αγάπης, Προδοσίας ή Εκδίκησης από τον Αισχύλο ως τον Σαίξπηρ και τον Μπρέχτ, καθώς και ένα τραγούδι.
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΕΡΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΠΟ 11 ΕΩΣ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Ημερες & Ώρες:
Παρασκεύη 18 Ιανουαρίου έως Κυριακή 20 Ιανουαρίου
Παρασκευή: 18.00 – 22.00
Σάββατο, Κυριακή: 11.00 – 18.00
Κόστος συμμετοχής: 130 ευρώ, 110 ευρώ (για σπουδαστές / φοιτητές)
Στούντιο Λάθος Κίνηση, Ελευθερίας 25 (πλ. Κουμουνδούρου), 6ος όροφος
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.
Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής: 6932583634, 6979136743
Ryszard Nieozym
Είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός συν-διευθυντής του θεατρικού οργανισμού LeThal (Τορόντο) και Widflecken Theater (Βερολίνο). Έχει σκηνοθετήσει στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ενώ ως συγγραφέας έχει συγγράψει πάνω από 30 θεατρικά έργα. Είναι προσκεκλημένος σκηνοθέτης στο Ευρωπαϊκό Θεατρικό Ινστιτούτο του Βερολίνου και εισηγητής των σεμιναρίων Soundings. Υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του J. Grotowski, τόσο στη θεατρική όσο και την παραθεατρική του δουλειά. Καλλιτεχνικό του όραμα είναι το Θέατρο των Εικόνων, με ρίζες στις αρχαίες μυθικές πηγές. Στην Ελλάδα συνεργάζεται μόνιμα με την ομάδα Mad Dam Theatre Ensemble που αποτελείται από τις ηθοποιούς Δήμητρα Μπάρλα, Μυρτώ Μπέρνχαρτ και Άννα Γριβάκου. Σεμινάρια Soundingsπραγματοποιούνται στην Ευρώπη και στον Καναδά, ενώ στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο & Βόλο.